Броят на електрическите автомобили в София все повече нараства, а новото

...
Броят на електрическите автомобили в София все повече нараства, а новото
Коментари Харесай

Ще продължат ли привилегиите за електромобили в София

Броят на електрическите коли в София от ден на ден нараства,  а новото от есента на 2022 година е, че  в столицата към този момент няма безвъзмездни зарядни станции. 

Следващата мярка, която се чака е да има ограничавания в паркирането. Според последната статистика от Центъра за градска подвижност,  растежът на електрическите коли е 10 % или 4408 броя.  Георги Георгиев, ръководител на Столичния общински съвет разяснява тематиката пред Радио София.
" Въпросът за електрическите коли е извънредно значим, тъй като той е въпрос за чистотата на въздуха. Преди всичко дано да напомним, че има няколко доста значими положения, които няма да се трансформират от Общинския съвет и хората би трябвало да бъдат спокойни. На първо място  за електромобил не се заплаща локален налог.  Това е мярка с цел да бъдат подтиквани притежателите. На второ място,  по силата на решение на Общинския съвет не се заплащат " синя " и " зелена " зона,  посочи Георгиев.

Относно това, че една компания отдава чартърен огромен брой електрически автомобили Георгиев означи, че тук единственото терзание е какъв брой губи общината от несъбрани доходи от съответната компания и посочи:

 istock istock
" Нека не забравяме, че тази компания отдава чартърен колите и те се употребяват от жителите. Така че улеснението, което предоставяме ние в последна сметка е за жителите на София и  би трябвало да се направи доста деликатен разбор преди да се вкарват ограничавания.  Нашата цел обаче е напълно друга. Тя е да вкарваме нови тласъци и да улесняваме, но  огромният проблем е със зарядната инфраструктура.  Искам са се похваля напълно непретенциозно, че от последния ми диалог резултатите са, че  през последните към 8 месеца имаме 17 зарядни станции, от които 12 са нови ".

По силата на решение на Общинския съвет  притежателите на електрически коли не са задължени да поставят спомагателни стикери от Центъра за градска подвижност  и могат необезпокоявано да паркират в " Синя " и " Зелена зона " без оглед на престоя.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР